Kun isä sairastuu syöpään - tyttären näkökulma

-
* Postaus tehty Syöpäsäätiölle

Toteutan tämän postauksen Syöpäsäätiölle, osaksi heidän kuukausilahjoituskampanjaansa. Kotimaista syöpätutkimusta tukemalla varmistat, että seuraavat sukupolvet saavat elää maassa, jossa kukaan ei kuole syöpään. Tutustu Syöpäsäätiön kampanjaan tästä.


Isän sairastuminen syöpään oli shokki meidän koko perheelle. Syöpä oli minulle myös sairautena entuudestaan melko tuntematon. Toki muutama suvustamme on sairastanut syöpää aikaisemmin, mutta siihen aikaan olin kovin nuori eikä siitä ole jäänyt muistikuvia. Koen, ettei sairaudesta mielellään keskustella ja siksi postauksen tekeminen tuntuu tärkeältä.
Tulen tässä tekstissä käsittelemään isäni syöpää omasta, eli tyttären, näkökulmasta. Kirjoitan tekstin vanhempieni suostumuksella ja toiveenamme on, että tekstistä olisi hyötyä jollekin toiselle sairastuneelle tai tämän läheiselle.

Isällä oli jo alkuvuonna 2017 tunne siitä ettei kaikki ollut kohdallaan. Häntä heikotti ja väsytti. Hän yritti useamman kerran saada terveyskeskuksesta lääkärille ajan, mutta vapaita aikoja ei ollut. Heinäkuun kauniina iltana hänen jalkansa yllättäen pettivät alta, eikä hän päässyt omin neuvoin ylös. Silloin tajusimme, että nyt tilanne on vakava. Isä kävi jälleen itsekseen terveyskeskuksessa kysymässä aikaa ja kertoi mitä oli tapahtunut. Nyt hänelle annettiin akuuttiaika ja lääkäri totesi, että verikokeet näyttivät että hemoglobiiniarvo oli liian alhainen, 105. Hän sai nopeasti lähetteen sairaalaan, jossa hänelle tehtiin gastroskopia ja kolonoskopia. Lääkäri arvioi, että kyseessä oli vatsahaava ja isä sai siihen kuuluvan lääkityksen. Muutaman viikon välein otettiin uusia röntgenkuvia ja koepaloja. Seuranta-ajalla selvisi, ettei vatsahaava ollut umpeutunut.

Kolmannella kerralla todettiin, että isä sairasti vatsalaukkusyöpää. Lääkäri teki tuolloin hänestä lähetteen Helsingin syöpäklinikalle ja kertoi jo tässä vaiheessa, että koko vatsalaukku poistettaisiin mikäli leikkaus pystyttäisiin tekemään.

Helsingissä Meilahdessa selvisi, että isäni sairasti harvinaista ja nopeasti leviävää Linitus plastica-tyyppistä syöpää. Kyseessä on limakalvojen alla leviävä kasvain, jota on vaikea havaita (linkki / 5.5.2018).

Kirurgi kertoi vanhemmilleni että oli kaksi tapaa toimia tässä tilanteessa;
1) suorittaa leikkaus heti, mikäli tämä olisi turvallista, toisin sanoen ellei syöpä ole levinnyt, tai
2) aloittaa vahvalla sytostaattihoidolla ja näin ollen yrittää pienentää syöpäkasvainta. Vasta sen jälkeen suoritettaisiin leikkaus, edellyttäen että sytostaattihoidoista on ollut hyötyä.
Isä valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon. Hän söi aamuin illoin vahvaa syöpälääkettä ja kävi joka kolmas viikko Helsingin syöpäklinikalla suonensisäisissä sytostaattihoidoissa. Isä sai tiputuksessa kahta eri sytostaattia, epirubisiinia ja oksaliplatiinia. Äidin kanssa olimme näissä hoidoissa hänen tukenaan, jutellen hänen kanssaan jokapäiväisistä asioista, jotta aika kuluisi paremmin.

Hoitosuunnitelmana oli toisin sanoen poistaa isän vatsalaukku, mikäli kasvain reagoi kotilääkitykseen ja sytostaattihoitoihin, eikä levinneisyyttä ollut kehon muihin elimiin. Ennen leikkausta tehtiin tähystys, jonka avulla kartoitettiin kasvaimen levinneisyys kehossa.

Läheisenä tiesin, etten pystynyt tekemään isän puolesta oikeastaan muuta, kuin tukemaan häntä edessä olevan prosessin aikana. Olisin halunnut tehdä paljon enemmän. Omien kykyjen rajallisuus oli tässä vaiheessa tärkeä hyväksyä ja oli tärkeä oppia luottamaan siihen, että isän hoito oli ammattilaisten osaavissa käsissä.

Täysi tekemättömyys tuntui kuitenkin mahdottomalta. Etsin netistä virallisen potilashoito-ohjeen siitä, kuinka vatsalaukun poistoon kuuluu valmistautua ja lähetin tiedot vanhemmilleni. Halusin että vanhemmillani olisi jotain tietoa jo ennen Helsingin lääkärikäyntiä. Etsin myös yleistä tietoa isän sairaudesta.

Sytostaattihoitojen aikana tapasimme muita urheita potilaita, vaihdoimme kuulumisia ja jaoimme tämän kokemuksen yhdessä heidän kanssaan. Otin myös yhteyttä Syöpäsäätiöön tiedustellen, jos pystyisin jollain lailla olemaan heille hyödyksi.

Kuva: Iiro Rautiainen
MUAH: Salli Timlin

Isän hoidot sujuivat suhteellisen hyvin, mutta itse leikkaus oli vaativa. Leikkaus suoritettiin maaliskuun alussa ja isältä poistettiin leikkauksen yhteydessä vatsalaukku, imusolmukkeita sekä perna. Tällä hetkellä isä toipuu leikkauksesta ja on jo aloittanut toisen sytostaattihoitokierroksen.

Hoitojen aikana isältä irtosi jonkin verran hiuksia, hemoglobiini-arvo heitteli, maksa-arvo kohosi ja hänellä oli kylmänarkuutta. Kokonaisuudessaan kaikki meni kuitenkin tosi hyvin ja olemme moneen otteeseen ihmetelleet isän kehon ja mielen vahvuutta.

Läheisenä olen kiitollinen siitä, että sain olla läsnä isän hoidoissa ja että pääsin tapaamaan isän lääkäriä prosessin aikana.

Pyysin isää listaamaan läheisille muutamia vinkkejä siihen, kuinka syöpädiagnoosin saaneen ihmisen kannattaa kohdata:

1) Paras tapa kohdata sairastunut on olla ihan niinkuin ennenkin. On mukavampaa keskustella arkisista asioista kuin vatvoa sairautta.

2) Kysy mieltä askarruttavat asiat suoraan ja hyväksy ne vastaukset, jotka sairastunut sinulle antaa. Hän vastaa kysymyksiisi niin hyvin kuin pystyy.

3) On tärkeää, että läheiset soittavat ja näyttävät että välittävät. Myötätuntoinen kohtaaminen tuntuu hyvältä, mutta säälimistä kannattaa välttää.

Jokainen sairastunut ja omainen reagoi sairauteen omalla tavallaan. Joku haluaa puhua sairaudestaan, joku toinen haluaa vaieta. Läheisen on mielestäni kunnioitettava sairastuneen tahtoa. Välittäminen, myötätuntoinen, lämmin suhtautuminen, tilan ja ajan suominen sairastuneelle ovat mielestäni tärkeimpiä asioita.

Jos teksti herättää sinussa jotain kysymyksiä tai ajatuksia saat mielellään kommentoida postausta, tai laittaa minulle viestiä osoitteeseen nessanelamaa@gmail.com. Vastaan/vastaamme jokaiseen, asialliseen esitettyyn kysymykseen ja kommenttiin!

x: Nessa

10 kommenttia

 1. Mun isälläni todettiin ruokatorven syöpä viime vuoden syksyllä, joka oli jo ehtinyt leviämään eikä leikkausta tehty. Alku näytti hyvältä, mutta nyt mennään alamäkeä - hoidot ei tehoa ja isäni on tosi kovissa kivuissa. Ollaan kokeiltu jo muistaakseni kolmea eri sytostaattia ja lääkkeet siihen päälle. On aika toivoton olo, mutta periksi ei anneta, vaikka joka päivä sitä miettii, miten tätä kaikkea pitäisi jaksaa.

  Paljon tsemppiä sulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Emilia, kuulostaapa raskaalta tilanteelta! Koen että näissä vähän haastavammissa elämänvaiheissa on tärkeä muistaa pitää itsestään huolta ja olla itselleen armollinen. Et välttämättä jaksa suorittaa samalla tavalla kuin silloin, kun kaikki asiat ovat kunnossa. Pitämällä itsestäsi huolta jaksat tukea isääsikin paremmin.❤ Kiitos tsempeistä ja lähetän sitä myös sylintäydeltä sulle takaisin!

   Poista
  2. Voimia Vanessa ja Emilia teille ja teidän perheille - antakaa mun puolesta hali teidän isillenne<3 Toivottavasti hoidot auttavat!

   Poista
 2. toivon kaikkea hyvää sinne teille ja toivottavasti isäsi vointi paranee <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enni, toivottavasti törmätään taas pian!❤

   Poista
 3. Meillä on menty kaksi kierrosta; eli sairastettu kaksi kertaa syöpä (välissä oli useita vuosia ja kerettiin välissä saada terveen paperit myös). Itselläni oli molemmilla kerroilla se asenne, että sitten vasta itketään kun on siihen aihetta ja tilanne on todettu toivottomaksi. Harmittavasti ympärillä oli sellaisia läheisiä myös mitkä voivottelivat ja surkuttelivat, joita en itse tyttären näkökulmasta voinut sietää -itse uskon vahvasti siihen että sairastuneen mielialalla on valtava vaikutus paranemiseen.

  Hoitojen päättymisen jälkeen vasta alkoi ns. asian käsittely, eli pää tuli jäljessä ja vasta alkoi tajuta että mitä oikeasti tapahtui. Eli yhtä tärkeä asia on myös sitten se, ettei hoitojen jälkeen jätetä yksin -mitä oma perhe ei tietenkään tee. :)

  Tulipas tästä sekava kommentti.. Kaikkea hyvää ja hurjasti tsemppiä teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos arvokkaasta kommentistasi! Varmasti asia on juuri niin että mieli hoitojakson aikana keskittyy selviytymiseen ja vasta niiden jälkeen peilaa tapahtunutta.

   Meillä on ollut pitkälti samanlainen asenne kotona, ei murehdita mitään etukäteen.

   Lämmin kiitos tsempeistä ja lähetän niitä myös takaisin!❤

   Poista

Otan ilolla vastaan kommentteja kaikilta! :)