3 x Työntekoon liittyvää oivallusta

-
1) Teen mieluiten työtä jossa saan olla osana yhteisöä.

Olin aiemmin henkilö, joka ryhmässä työskentelyn sijaan teki mielummin kokonaisen ryhmätyön itse. Viime vuosina suhtautumiseni yhteistyössä tehtäviä töitä kohtaan on muuttunut opintojen ja keräämäni työkokemuksen kautta. Tällä hetkellä ajattelen että olisi hienoa olla tulevaisuudessa osana moniammatillista työyhteisöä, jossa tehdään pääasiassa työtä itsenäisesti, mutta jossa säännöllisesti hyödynnetään myös työkavereiden osaamista.

Olen persoonaltani tyyppi joka saa valtavasti energiaa toisista ihmisistä, hymy tai pari kannustavaa sanaa antavat minulle voimaa pitkäksi aikaa. Samalla koen myös itse tärkeänä kehua ja kannustaa muita. Kevään työharjoittelun yksi hienoimmista kokemuksistani liittyi ohjaajani tapaan kehua suorituksiani ja hänen kykyysä saada minut tuntemaan itseni arvokkaaksi töissä. Haluan tulevaisuudessa olla asemassa, jossa pystyn tekemään samoin toisille.

2) Haluan tehdä työtä jonka koen merkitykselliseksi.

Lukioaikoina kaksi tärkemmistä tulevaisuuden tavoitteitani oli 1) päästä yliopistoon opiskelemaan ainetta jossa oli mahdollisimman vaikeat pääsykokeet ja 2) päästä koulutuksen kautta työhön jossa oli korkea palkka. Ajattelin että pystyisin hienon koulutuksen ja korkeapalkkaisen työn kautta näyttämään muille että olen fiksu ja arvostuksen arvoinen tyyppi.

Pidän edelleen koulutusta tärkeänä asiana, mutta ajattelen nykyään että oikeanlainen koulutus on tärkeä siksi, että se antaa pohjan mistä lähteä liikkeelle. Koulutus valmistelee meitä niitä työpaikkoja varten, joissa pääsemme auttamaan ja vaikuttamaan. Riippumatta siitä mille alalle kouluttautuu, uskon että oppimista ja kehittymista riittää loppuelämän ajaksi.

3) Haluan tehdä työtä jossa pystyn auttamaan muita, mieluiten psykologin roolissa.

Olen jo pitkään tiennyt, että haluan tehdä työtä muiden ihmisten hyvinvoinnin edistämisen eteen. Suurin unelmani on edelleen suorittaa maisterintutkinto psykologiassa ja toimia psykoterapeuttina.
Huomasin viime keväänä kuinka hyvältä tuntui tarttua härkää sarvista ja hakea koulupaikkaa tiedekunnasta, joka on kiinnostanut minua pitkään. Pääsykokeisiin valmistautuessani tunsin että opiskelen sitä mitä minun on tarkoitus opiskella. Mielestäni näin pitkäaikaista haavetta kannattaa tavoitella, vaikkei yrittäminen ensimmäisellä kerralla tuottaisikaan hedelmää. Koulupaikan saaminen on minulle niin tärkeää, että olen jopa miettinyt että menisin uudestaan ylioppilaskirjoituksiin korottamaan arvosanojani. Pärjäsin lukiossa hyvin, mutta olin ylioppilaskirjoitusten aikaan fyysisesti niin huonossa kunnossa, etten pystynyt suoriutumaan kirjoituksista niin hyvin kuin olisin halunnut.

Ensi kevään harjoittelun takia saattaa olla että pääsykokeisiin lukeminen siirtyy vuodella eteenpäin, mutta uskon samalla myös että tulevasta harjoittelustani on hyötyä riippumatta siitä mille alalle päädyn.


Mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä nykyisessä/tulevassa ammatissasi?

x: Nessa

6 kommenttia

 1. Oivalluksia! :) Itse valitsin biologian alan ja nimenomaan tutkijan uran määränpääkseni lähinnä siksi, että saisin tehdä jotain omasta mielestäni tärkeää ja jotain sellaista, minkä parissa viihdyn. Huomasin, että moni haluaa sellaisen työn, jolla tienaa rahaa, jolla voi sitten vapaa-ajalla puuhata niitä asioita, joita todella haluaa tehdä - toiset taas valitsevat sellaisen työn, joka jo itsessään on se asia, jota he todella haluavat tehdä. Itse en pidemmän päälle pystyisi tekemään työtä vain rahan takia ja elää täyttä elämää vain vapaa-ajalla, joten päättelin, että minun täytyy kuulua näihin viimeksi mainittuihin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa fiksusti sanottu! :) Olen kanssasi samaa mieltä siitä ettei työnteko pelkän rahan takia tunnu mieluisalta. Työn parissa viettää kuitenkin niin suuren osan elämäänsä että tuntuisi ikävältä elää pelkästään iltapäiviä, viikonloppuja ja lomia varten.

   Poista
 2. Tätä postausta oli kiva lukea, koska olen itsekin pyöritellyt vastaavia kysymyksiä mielessäni! Olen nyt pitänyt lukion jälkeistä välivuotta ja pian pitäisi päättää, mille alalle hakeudun. On lohduttavaa muistaa, että muutkin saattavat hoksata oman alansa vasta myöhemmin, ja on ok että toiveet muuttuvat! Viime kevään haussa keskityin miettimään, mitä minusta olisi kiva opiskella. Nyt vietettyäni kohta vuoden työelämässä olen hoksannut, että opinnot tähtäävät koulutukseen ja työhön, ja tajunnut, että minulle on tärkeää saada koulutus, josta työllistyn! Haluan saada tehdä oman alani töitä, jotta voin hyötyä opinnoistani. Tämä välivuosi on opettanut minulle myös, että työni voi olla lähes mitä tahansa, kunhan olen siinä edes kohtalaisen hyvä (ts. tiedän mitä teen, eikä joka hetki ole tuskaa), ja työyhteisö on hyvä. Tärkeintä mulle on melkeinpä vaan se että saan tehdä töitä. Tsemppiä sulle opiskeluihin ja uuteen hakuun, sitten kun sen aika on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että sieltä löytyy toinen samoja asioita miettivä tyyppi! :) Kuulostaa tosiaan siltä että olet tehnyt vuoden sisällä monta suurta oivallusta. Mielestäni suhtaudut tulevaisuuteen kauniin lempeästi, kaikki ovet ovat avoinna töiden suhteen eikä täydellisyyten tosiaan ole tarvetta tähdätä. Äitini kertoi minulle itseasiassa juuri viikonloppuna ettei paras valttikortti työllistymisessä välttämättä ole kympin päättötodistus, vaan pikemminkin oikea asenne sekä kyky mukautua uusiin haasteisiin ja tilanteisiin. Lämmin kiitos tsempeistä ja lähetän niitä myös sinulle takaisin!

   Poista
 3. Kiva postaus! Mä olen aina tiennyt, että haluan tehdä työtä, jossa oikeasti viihdyn ja jossa saan auttaa ihmisiä. Hyvää palkkaa tärkeämpää on se, että kokee työn mielekkääksi, pystyy kehittämään omaa työtään ja osaamistaan ja se, että viihtyy työyhteisössä. Tällä hetkellä olen onnellinen, että saan tehdä just sellaista työtä! Toki myöhemmin mieli saattaa muuttua ja haluan uusia haasteita, mutta tärkeintä onkin se, että just tällä hetkellä olen tyytyväinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Alat ja työnkuvat muuttuvat muutenkin niin nopeassa tahdissa, että joudutaan varmaan kaikki työstä riippumatta hankkimaan lisäkoulutusta vuosien varrella. Mielestäni sulla on hienot arvot sekä työn tavoitteiden että sen sisällön suhteen ja samaistun niihin suuressa määrin. Ja kiitos, tosi kiva kuulla että pidit postauksesta! :)

   Poista

Otan ilolla vastaan kommentteja kaikilta! :)