MIELIPITEENI "BODY LOVE" TRENDISTÄ

-
Kuluneen vuoden aikana mediassa on ollut paljon puhetta oman kehon rakastamisen tärkeydestä. Tätä kehitystä on tuntunut hyvältä seurata ja olen ollut erityisen iloinen siitä, että lehdissä ja blogeissa on kannustavien tekstien lisäksi näkynyt enemmän "normaalikokoisia" naisia.

"Body love" trendi on mielestäni huomattava parannus laihuuteen ja pakonomaiseen treenaamiseen kannustaviin trendeihin verrattuna, mutta koen hieman hankalana sen, että villityksessä on jälleen edustettuna uusi ääripää - nyt omaa kehoa pitäisi rakastaa.

Kehon koon kanssa pitkään painineen henkilön näkökulmasta tuntuu epärealistiselta tavoitteelta ajatella, että pystyisin rakastamaan kehoani päivän jokaisena hetkenä. Pelkästä ajatuksesta tulee suorituspaineita. En toisaalta tiedä onko "body love" trendi realistinen edes henkilölle, joka ei ole kamppailut kehoon liittyvän ahdistuksen kanssa?

Omassa elämässäni koen realistisempana tavoitteena, että opin arvottamatta hyväksymään kehoni sellaisena kuin se on. Mielestäni omaa kehoa ei välttämättä tarvitse rakastaa joka päivä, mutta sitä on tärkeä kunnioittaa ja hoitaa, sillä se mahdollistaa meille hyvään elämään kuuluvat asiat. Kehon hyväksyminen ilman sen voimakkaampaa tunnelatausta tuntuu pitkällä tähtäimellä kestävämmältä tavoitteelta, sillä se antaa ajatuksilleni enemmän liikkumavaraa kuin mustavalkoinen ajattelu, jossa kehoa pitäisi joko vihata tai rakastaa.

Olen miettinyt paljon sitä, kuinka lyhyen aikaa elämästämme sovimme muottiin, joka ihannoi nuoren ihmisen kauneutta. Keho muuttuu vuosien varrella, eikä tästä syystä tunnu kestävältä rakentaa itsetuntoaan puhtaasti sen varaan. Pidän tärkeänä että opimme jo nuorena, että ihmisarvomme löytyy jostain muualta, kuin ulkoisesta olemuksestamme.

Kuten olen blogissani aiemmin maininnut, on minulle ulkonäköä paljon tärkeämpää että kohtaamani ihmiset pitävät minua älykkäänä, hyväntahtoisena ja helposti lähestyttävänä. Samalla tavalla huomaan myös itse pitäväni suuressa arvossa näitä piirteitä toisissa ihmisissä. Toivon että pääsemme joskus pisteeseen, jossa erinäisistä ulkonäköön liittyvistä trendeistä tulee merkityksettömiä ja paineet siirtyvät kokonaan pois ulkoisesta olemuksesta. Tärkeämpää on mielestäni se, minkälainen ihminen ulkoisen kuoren alta löytyy.

Mitä ajatuksia teksti herättää sinussa?

x: Nessa

10 kommenttia

 1. Ihan hyviä ajatksia. Itsekään en tykkää siitä, miten aina mennään ääripäästä toiseen, mustasta valkoiseen ja takaisin. Esimerkiksi se, miten moni on tulkinnut tämän ajattelumallin siltä kantilta, että nyt, kun on ok olla ylipainoinen, voi sitten ihan hyvin ryhtyä mollaamaan kaikkia laihempia, vihjailemaan näille syömisestä ja terveellisyydestä ja ties mistä. Se on hurjan häiritsevää. Miksi "body love", miksei "body neutral"? Silloin olisi lupa suhtautua täysin neutraalisti sekä omaan että muiden kehoihin.

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, fiksusti sanottu tuo "lupa suhtautua täysin neutraalisti sekä omaan että muiden kehoihin". "Body neutral" tai "body acceptance" on itsellenikin käsitteenä mieluisampi, mutta riippumatta siitä millä nimellä tästä aiheesta keskustelee, toivoisin että luopuisimme suorittamismentaliteetista jolla kehoon suhtaudutaan.

   Poista
 2. Ajatuksena pidän Body love -"ideologiaa" positiivisea, mutta mietin myös siinä piileviä riskejä kasvaa kieroon. Oli kyse sitten yli -tai alipainosta, molempiin liittyy usein myös terveydellisiä ongelmia. Itse saman taustan omaavana muistan kieltäneeni lääkärin mielipiteet, ja samoja reaktioita olen nähnyt monien ylipainoisten kohdalla. Puhe terveysriskeistä otetaan loukkauksena. Tietenkin on hienoa, että ihminen hyväksyy ja voi jopa pitää kehostaan, mutta ääripäitä koputellessa terveysriskit astuvat usein kuvioihin. Jos niistä puhumisesta tulee vielä enemmän tabu kuin ne jo ovat, en kadehdi lääkäreitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi samaa mieltä, itsensä ja kehonsa kanssa ollaan kuitenkin vuorokauden jokaisena tuntina ja pidän täysin mahdollisena sitä, että omalle tilanteelleen voi sokaistua. Mainitset kommentissasi että lääkärin palautetta tuntui hankalalta ottaa vastaan silloin kun et ollut kehosi kanssa terveessä painossa ja mielestäni huomautuksen tulisikin tulla nimenomaan alan ammattilaiselta, joka osaa arvioida tapauskohtaisesti henkilön terveysriskit. Koen että aika harva meistä "taviksista" saavuttaa mitään hyvää sillä, että huomauttelemme toisille mitä mieltä olemme heidän ulkonäöstään. Lempeällä ja hyvää oloa kohti kannustavalla asenteella päästään mielestäni pidemmälle.

   Poista
 3. Hyvin kirjoitettu teksti, itsekään en ymmärrä tätä kauneusihanteiden loputonta edestakaisin seilaamista.

  VastaaPoista
 4. Hyvä teksti! En ois ite voinut sanoo sen paremmin 😊

  VastaaPoista
 5. Tärkeä aihe ja hyvä kirjoitus <3 Itsekkin pidän enemmän tuosta "body acceptance" käsitteestä, joka on mielestäni realistisempi ja sallivampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Ja kiva kuulla että ollaan asiasta samaa mieltä.

   Poista

Otan ilolla vastaan kommentteja kaikilta! :)