Itsemurha-ajatuksista kysyminen voi estää peruuttamattoman teon osa 2

-
Julkaisin blogissa viime syksynä Surunauha Ry:n tekemän tiedoitteen, jossa tuotiin esiin kuinka tärkeää on uskaltaa kysyä huonovointiselta läheiseltään, jos tämä on miettinyt itsemurhaa. Itsemurhasta puhuminen on edelleen jonkinlainen tabu ja läheisenä pelätään herkästi, että kysyminen voi pahentaa tilannetta.

Pääset tutustumaan alkuperäiseen postaukseeni alla olevasta linkistä:

Syyskuussa julkaisemani postauksen jälkeen, sain useita huolta ja myötätuntoa herättäviä yksityisviestejä. Näistä pari oli sen verran vakavia, että ne oli välitettävä eteenpäin viranomaisille. 

Huomasin ensin ahdistuvani näistä viesteistä ja eräs läheiseni sanoi minulle silloin, että postaus kannattaa piilottaa, mikäli tälläisten viestien tulo jatkuu.

Muutaman päivän asiaa mietittyäni, päätin kuitenkin jättää postauksen julkiseksi, sillä sen lopusta löytyy yhteystietoja, joihin apua tarvitseva voi soittaa vuorokauden jokaisena tuntina. Voin kuvitella, että vaikeassa elämäntilanteessa olevan henkilön jaksaminen ei aina riitä (esimerkiksi) yhteystietojen etsimiseen.


Haluan myös sanoa että on ok, että kirjoitatte minulle ja kerrotte huonosta oloanne, jos se jollain tavoin helpottaa sitä vaikeaa hetkeä jota käytte läpi (tässä kohtaa todettakoon taas, etten ole alan ammattilainen).
Pyytäisin teiltä kuitenkin, ettette kirjoittaisi minulle anonyymina aktiivisista itsemurhasuunnitelmistanne. Olen nyt saanut muutaman tämän kaltaisen kommentin ja vaikka ymmärrän, että kommentin takana olevalla henkilöllä on tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi, tunnen oloni voimattomaksi näiden kommenttien edessä.

Jollekin tämä voi olla epäselvää, joten kirjoitan ajatukseni auki: vaikka soittaisin siinä tilanteessa poliisille tai hätäkeskukseen, niin kommentin alkuperää tai kommentoijan sijaintia ei ole mahdollista selvittää.

Jos hätä on akuutti, niin suosittelen hätäkeskukseen soittamista

Pidetäänhän itsestämme ja toisistamme huolta!
x: Nessa

4 kommenttia

 1. Hei! Selailin Indiedays-blogeja ja osuin tänne sattumalta. Blogisi on todella kaunis ja kirjoitukset tärkeistä ja mielenkiintoisista aiheista. Uskon että tämäkin postaus voi auttaa monia. Voit olla ylpeä siitä, että lukijat ovat halunneet jakaa murheitaan kanssasi. Toivottavasti kaikki kuitenkin muistavat, että joissakin tilanteissa tarvitaan ammattiapua. (Vaikka sitten hätänumerosta, jos ei sitä muuten saa.)

  Aurinkoista huhtikuuta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi Sara! Aurinkoista huhtikuuta myös sinulle, täällä Helsingissä tosin on tällä hetkellä lunta ja aika talvinen fiilis! :)

   Poista
 2. Bravo Vane, sjukt bra text - som vanligt! <3

  VastaaPoista

Otan ilolla vastaan kommentteja kaikilta! :)