Toivepostaus: Ajatuksia feminismista

-
Naistenpäivän lähestymisen takia (8.3.2017), ajattelin toteuttaa lukijatoiveen ja kirjoittaa ajatuksistani feminismiin liittyen.

Sosiaalista mediaa seuratessani törmään säännöllisesti keskusteluihin, joiden osallistujat puhuvat feministeistä kiukkuisina miestenvihaajina. Jo
"feminismi" sanana herättää monessa negatiivisen konnotaation.

On ihmisoikeuskysymys, että sukupuolten välinen epätasa-arvo saadaan kitkettyä ja työtä tasa-arvon eteen, riittää toistaiseksi vielä maailman jokaisessa maassa. Ei ole olemassa ainuttakaan maata, jossa naisten oikeudet toteutuisivat kaikilla osa-alueilla.

Feminismissa ei ole kyse naisten oikeuksien korostamisesta, miesten oikeuksien kustannuksella. Sanan merkitys ei myöskään sisällä tavoitetta tehdä miehistä ja naisista samanlaisia, vaan saman arvoisia.


Feminismin tarkoituksena on tukea sukupuolten välistä poliittista, ekonomista ja sosiaalista tasa-arvoa. Tämä tarkoittaa käytännössä, että miehillä ja naisilla tulisi olla yhtäläiset oikeudet, mahdollisuudet ja velvollisuudet toteuttaa itseään ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan.


Kuva: Lupine Photoart

Ehkä yleisin keskustelu sukupuolten välisestä tasa-arvosta, liittyy naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa miehen ja naisen tulee samasta työstä, saada saman verran palkkaa. Tasa-arvo merkitsee myös, että pätevillä ja koulutetuilla naisilla tulisi miesten rinnalla, olla samat mahdollisuudet edetä yritysten ja valtion johtotehtäviin. Naispuolisena henkilönä pidän tärkeänä, että naisia istuu mukana päättämässä asioista, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämääni.

Naisiin kohdistuva syrijntä on erityisen näkyvää yritysmaailmassa, jossa johtotehtävissä olevien miesten osuus on murskaava naisten osuuteen verrattuna. Asia on näin huolimatta siitä, että naisopiskelijoiden osuus yliopistoissa jo vuosien ajan, on ollut miesopiskelijoiden osuutta suurempi. Oikeus toteutuu, kun naisia kohdellaan samalla sosiaalisella ja ammatillisella kunnioituksella, kuin miehiä.

Päästäksemme lähemmäs tasa-arvoista yhteiskuntaa, on naisten yhteiskunnallisen aseman lisäksi, myös parannettava miesten tilannetta. Pojat ja miehet kärsivät tyttöjen rinnalla yhteiskunnallisista sukupuolinormeista.

Suomessa on olemassa haitallisia asenteita liittyen muun muassa siihen, ettei mies saisi itkeä tai kertoa tunteistaan. Miehille ainut sosiaalisesti hyväksyttävä tapa käsitellä tunteita on edelleen vaieta olostaan tai käsitellä niitä esimerkiksi alkoholin, tai väkivaltaisen käyttäytymisen kautta. Moni jää yksin pahan olonsa kanssa.

A-Klinikkasäätiön vuonna 2016 julkaiseman tutkimuksen mukaan 53% naisista ja 38% samanikäisistä miehistä kertoo, että joko heidän kumppaninsa tai joku muu läheinen kärsii alkoholiongelmasta. Tämä tarkoittaa käytännössä, että lähes miljoonalla naisella ja 100 000 miehellä, on omaisena alkoholiriippuvainen.

Miesten pahasta olosta kertovat myös maamme itsemurhatilastot. Findikkaattori.fi sivuilla julkaistujen tilastojen (2015) mukaan, kolme neljästä itsemurhan tehneestä henkilöstä on miespuolinen (lähde).

Sukupuolinormit rajoittavat mahdollisuuksiamme olla omia itsejämme ja sitä kautta mahdollisuuksiamme elää tasapainoista ja onnellista elämää.


Lainatakseni Emma Watsonin sanoja hänen YK:lla (2014) pitämästä puheestaan:

"If men don't have to control, women won't have to be controlled
Both men and women should feel free to be sensitive
Both men and women should feel free to be strong"

Tasa-arvoinen yhteiskunta tukee sekä miesten, että naisten hyvinvointia.

Mitä ajatuksia teksti herättää sinussa?


x: Nessa

7 kommenttia

 1. Hyvä ja rohkea kirjoitus! Ei ole ihan pikku juttu kirjoittaa feminismistä netissä. Siitä seuraa niin helposti ns. paskamyrsky. (Toivottavasti tästä ei seuraa.) Itsekin suhtaudun helposti vähän automaattisnegatiivisesti itseään feministeiksi tituleeraaviin tyyppeihin, koska päällimmäiset mielikuvani liittyvät aggressiivisiin äärifeministeihin Tumblrissa. Se porukka kyllä mustamaalaa tosi aktiivisesti feminismin mainetta. Itse sanonkin yleensä olevani vain tasa-arvoaktivisti, etten joutuisi riitelemään feminismi-sanan sävystä (miksi itse sana viittaa naissukupuoleen eikä ihan vain tasa-arvoon?) ja sen nykyisestä käytöstä (Tumblr-feministit yms. ikävät ilmiöt) sekä ärsyttävistä sivujuonteista (mm. feministinen teoria taiteen- ja kulttuurintutkimuksessa). Olen siis ehkä vähän nössö, kun en halua/jaksa puolustella aatetta joka käänteessä, minkä vuoksi välttelen itseni kutsumista feministiksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinpä, itsestänikin tuntuu jollain lailla pahalta kuvailla itseäni "feministi" sanalla, vaikka sanan sisältöä miettien tuntuisi päinvastoin kummalliselta, jos joku kieltäisi olevansa feministi. Sehän tarkoittaisi, ettei henkilö kannata tasa-arvoa sukupuolten välillä.

   Poista
 2. Sanot: "Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa miehen ja naisen tulee samasta työstä, saada saman verran palkkaa."
  Näin on jo Suomessa ollut koko tämän vuosituhannen. Useat tutkimukset osoittavat, että samalla työpaikalla samasta työstä maksetaan miehille ja naisille samaa palkkaa. Näinhän vaatii lakikin.
  Ja myös keskimäärin Suomessa miehet ja naiset saavat samaa palkkaa tekemäänsä työtuntia kohden. EU-parlamentin Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta FEMM on kehittänyt säännöt palkkaeron laskemiselle ja esitellyt ne EU-parlamentille. EU-parlamentti on hyväksynyt ne päätöslauselmassa 2008/2012(INI), löytyy hakukoneella suomeksikin. Laskemalla FEMMin sääntöjen mukaan, Suomessa palkkaeroa ei ole, ei ainakaan miesten hyväksi. Mainittakkoon että FEMMin 35 jäsenestä on naisia 31. Ja että kaikki Suomesta valitut parlamenttiedustajat äänestivät päätöslauselman hyväksymisen puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pauli, kiitos kommentistasi! Elän kanssasi samassa käsityksessä, että meillä Suomessa on laki, joka turvaa tasa-arvon sukupuolten välillä. Välillä käytäntö on kuitenkin syystä tai toisesta lakia hieman jäljessä.
   Esimerkkinä liitän oheen tilastokeskuksen vuonna 2016 julkaiseman koosteen, jossa verrataan naisten ja miesten asemaa yhteiskunnan eri osa-alueilla. Sivulla 66, kohdassa 4.9 verrataan esimerkiksi saman koulutusasteen palkkaeroja miesten ja naisten välillä. Kuten pylväskaaviosta huomaa, tienaavat miehet naisia enemmän jokaisessa koulutusasteessa. Alemman korkeakouluasteen koulutetuilla eroa on esimerkiksi keskimäärin noin 950€ kuussa.

   Poista
  2. http://www.stat.fi/tup/julkaisut/tiedostot/julkaisuluettelo/yyti_namisu_201600_2016_16132_net_p4.pdf

   Poista
 3. Todella mielenkiintonen ja silmiäavaava postaus, vaikka en olekaan koskaan ollut feminismiä vastaan, vaan kannatan itsekin tasa-arvoa. Tiivistit hyvin myös mun mielestä oleellisimmat ja merkittävimmät asiat feminismiä koskien :) Kiitos kivasta postauksesta!

  VastaaPoista

Otan ilolla vastaan kommentteja kaikilta! :)