Häiden järjestämisessä esiin tulleet kulttuurierot?

-
*Tulen tässä postauksessa juttelemaan kulttuurieroista suomalaisen ja ranskalaisen kulttuurin välillä. En ole aiheessa mikään asiantuntija, eivätkä mielipiteeni perustu mihinkään muuhun, kuin henkilökohtaiseen kokemukseeni. Mielipiteeni olen muodostanut arjessa eläessäni ja jutellessani ranskalaisen kihlattuni kanssa, sekä niistä havainnoista, jotka olen tehnyt niinä muutamina kertoina, kun olen käynyt Ranskassa.

Kirjoitettuani viime kesänä postauksen suomalaisen ja ranskalaisen kulttuurin välisistä eroista (postaukseen pääset tästä), sain lukijalta pyynnön että tekisin lisää samantyylisiä postauksia.
Kulttuurien väliset erot kiinnostavat minua itseänikin ja erityisen mielenkiintoisena koen, jos joku omasta maastani jakaa kokemuksiaan tilanteista, joissa on havainnut eroja kulttuurien välillä. Koen, että tilanteeseen pystyy silloin samaistumaan helpommin, vaikka toki meidän suomalaistenkin elämäntavat ja arvot vaihtelevat suuresti keskenään.

Arjessani Johnnyn kanssa, en juuri huomaa sellaisia mielipide- tai käyttäytymiseroja, jotka laittaisin kulttuurin piikkiin, sen sijaan meidän persoonallisuuksissamme on jonkin verran eroja.
Häitä suunnitellessamme, olemme kuitenkin törmänneet muutamaan seikkaan, joiden voisi ajatella liittyvän kulttuurieroihin ja niistä ajattelin jutella tässä postauksessa.

id nosto

1) Ensimmäinen asia jonka haluan ottaa puheeksi on alkoholinkäyttö häissä. Suomalaisissa häissä on melkein perinteen mukaista, että tehdään Viron reissu muutamaa kuukautta ennen häitä ja hamstrataan ihan mielettömästi juotavaa "niin ettei vain lopu kesken". Juomia valitessa ollaan tarkkoja siinä, että jokaiselle täysi-ikäiselle vieraalle varmasti löytyy jotain mieluista alkoholipitoista juotavaa. Myös voimakkaita alkoholijuomia ostetaan reippaasti.
Ranskassa alkoholilla ei ole häissä niin suurta roolia, kuin Suomessa. Juomia toki on ruoan kanssa lasi tai pari, mutta alkoholia ei tarvita siihen, että hauskanpito saataisiin käynnistymään. Viini tai olut on yksinkertaisesti ruokajuoma. Johnny myös toivoo, ettei meidän häissämme tarjoiltaisi hirveästi alkoholia.

2) Toinen asia joka tulee mieleen liittyy vieraslistaan. Suomessa on minun käsitykseni mukaan usein tärkeää, että mahdollisimman suuri osa suvusta kutsutaan häihin. On epäkohteliasta jättää sukulaisia kutsumatta, vaikkei heitä olisi nähnyt vuosiin. Tässä kohtaa haluan todeta, että olen huomannut tämän perinteen pikkuhiljaa muuttuvan siihen suuntaan, että vain ne oikeasti läheiset kutsutaan. Esittelen nyt tässä kuitenkin sen näkökulman, jonka itse koen perinteiseksi - eli sen, että sukulaiset on tärkeä kutsua häihin.
Ranskassa ollaan tässä asiassa hieman erilaisia, esimerkiksi Johnny on kutsunut häihin ainoastaan ne sukulaiset, jotka ovat hänelle läheisiä. Ymmärtääkseni Ranskassa toimitaan niin yleensäkin ja ystävillä on suurempi merkitys häissä, kuin suvulla.


3) Suuriluokkaiset kihlajaiset ovat Suomessa aika harvinaisia, mutta Ranskassa niitä harrastetaan useammin. Esimerkiksi Johnnyn veli ja hänen vaimonsa järjestivät isot juhlat Marseillesissa kihloihinmenosa kunniaksi. Käsitykseni mukaan meidän maassamme skoolataan muutaman läheisimmän ihmisen kanssa, mutta mitään sen suurempia juhlia en ole vielä kuullut kenenkään järjestäneen.

4) Seuraava aihe josta ajattelin puhua on vihkiminen kirkossa. Ranskassa kirkko on erillään valtiosta ja sen merkitys on pienempi, kuin Suomessa. Katolinen kirkko on suosioltaan suurin Ranskassa, kun taas Suomessa suurin osa kirkkoon kuuluvista kuuluu Luterilaiseen kirkkoon.
Kirkon toiminta oli koko teini-iän ajan todella lähellä sydäntäni, enkä siitä syystä voisi kuvitella meneväni naimisiin missään muualla, kuin kirkossa, papin vihkimänä. Minulle seurakunnan nuorisokerros ja leirit, eivät yksinomaan tarkoitaneet paikkoja, joissa mietitään uskontoon liittyviä asioita. Liitän ne pikemminkin tilaisuuksiksi, joissa sain viettää aikaa omien koulukavereiden kanssa ilman, että joutui miettimään mihin "sosiaaliseen ryhmään" kaikki kuuluivat koulussa. Ystävystyin toiminnan kautta ihanien ihmisten kanssa, joita en varmaan muuten olisi oppinut tuntemaan.
Johnnyn mukaan kirkko on Ranskassa konservatiivisempi, eivätkä esimerkiksi Johnnyn muistot rippileiriltä tai kirkon toiminnasta ole ollenkaan samanlainet, kuin minun muistoni. Johnny ei kuulu kirkkoon, eikä uskonto tai kirkon toiminta ollut hänen lapsuudessaan läsnä. Ymmärrettävästi kirkossa naimisiin meno ei ole Johnnylle yhtä tärkeää, kuin minulle. Hän on siitä huolimatta suostunut kirkolliseen vihkimiseen sillä ehdolla, että tilaisuus hoidetaan ruotsiksi.


Tässä siis vähän meidän ajatuksiamme häihiin liittyvistä kulttuurieroista. Herättikö teksti teissä jotain ajatuksia?

x: Nessa

8 kommenttia

 1. Näitä on kyllä mielenkiintoista lukea! Ehdottomasti lisää vaan jos tulee jatkossakin mihin vaan liittyen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tykkäät näistä Annieveliina, ihanaa viikonloppua! :)<3

   Poista
 2. Pohjanmaalla kihlajaiset ovat perinteisesti olleet aika iso tapahtuma, joten olin vähän hämilläni kun tajusin ettei näin ole joka paikassa :D

  t. Nonnis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpas jännä, mä olen sitä mieltä että kihlajaiset voisi olla iso juttu kaikkialla. Rakkautta pitää juhlia, haha! ;)

   Poista
 3. Miksi hän haluaa vihkimisen ruotsiksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän toivoo, että ymmärtäisi siitä vähän vähemmän sillä tavalla.:D

   Poista
 4. Moi! Oot varmaan jossain vaiheessa maininnut mutta kysyn silti.. Onko Johnny siis täysin ranskalainen, kuinka hän on päätynyt suomeen? Puhutteko englantia keskenänne? Kiitos ja anteeksi jos olet vastannut näihin kysymyksiin jo aiemmmin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ninnu! Kiva kun kommentoit ja kysyt.:) Johnny on täysin ranskalainen, mutta on asunut Suomessa jo 12 vuoden ajan. Puhumme keskenämme suomea, mutta enenevästi myös ruotsia. Johnny kävi Suomessa lomalla joskus aikanaan ja ihastui meidän maahan ja kulttuuriin. Sitten hän muutti tänne töiden perässä ja on sillä matkalla edelleen. Hän valmistuu tämän vuoden aikana Aalto yliopistosta diplomi-insinööriksi ja suunnittelee jäävänsä tänne pysyvästi. :)

   Poista

Otan ilolla vastaan kommentteja kaikilta! :)