Tältä tuntuu viisaudenhampaan poisto

-
Ajattelin kirjoittaa postauksen viisadenhampaan poistosta, sillä kävin itse poistattamassa ensimmäisen hampaani perjantaina, ja olisin itse ollut kiinnostunut tämänkaltaisen postauksen lukemisesta ennen hammaslääkärille menoa.

Tässä postakuksessa aion:

a) käydä läpi lyhyesti niitä ajatuksia, joita minulla oli ennen hampaan poistoa
b) käydä askel askeleelta läpi oma kokemukseni hampaan poistosta
c) kertoa miltä suussa tuntui sen jälkeen, että puudutus hävisi poiston jälkeen

Merkitsen selkeyden vuoksi jokaisen uuden aiheen kirjailmella, näin voit helposti siityä suoraan lukemaan sinua kiinnostavaa kohtaa.


Kuva: Julian Schröpel

Takki: Gina Tricot

a)
Voin ihan rehellisesti sanoa, että minua pelotti mennä poistattamaan hammas ja mietin moneen kertaan, jos se todella on tarpeellista. Viisaudenhammasta kun ei ymmärtääkseni tarvitse poistaa, jos se ei aiheuta suussa mitään ongelmaa. Omalla kohdallani hammas kuitenkin kasvoi niin lähellä poskea, että se aiheutti särkyä ja hankausta ja siitä syystä poisto piti tehdä. 

b) Koska viisaudenhampaan poiston jälkeen tulisi olla ainakin 2-3 tuntia syömättä ja juomatta, koin ainakin itse tärkeänä syödä kunnollisen aamupalan ennen hammaslääkärille lähtöä. Otin myös 800mg Buranaa aamupalan yhteydessä koska ajattelin, että kipulääke saattaisi helpottaa oloani toimenpiteen aikana.

Olimme sopineet Johnnyn kanssa iltaa ennen, että hän tulee seurakseni hammaslääkärille. Suurin syy tähän oli neulakammoni ja se, että meinasin pyörtyä kahdesti viime kerralla, kun kävin verikokeissa. Tiesin että suun puudutus hoidetaan neulalla, joten halusimme pelata varman päälle ja varmistaa, ettei mitään tapahdu kotimatkalla.

Hammaslääkärituoliin istuessani, sanoin ihan rehellisesti hammaslääkärille että jännittää, ja hän osasi rauhoitella minua todella hyvin. Suu puudutettiin kahdesta eri kohtaa kapealla neulalla, jonka pisto ei tuntunut juuri ollenkaan. Ensimmäinen pisto tuntui suunnilleen samalta kuin verikokeen otto, ja toista pistoa en tuntenut lainkaan.

Puudutuksen jälkeen sain 30 sekunnin ajan purskutella antibioottisuojaa sisältävaa suuvettä ja tämän jälkeen hammaslääkäri kokeili pariin otteeseen, jos tunnen kun hän koskee ikeniini. En tuntenut mitään.

Tämän jälkeen hammas nostettiin koukunmuotoisella(?) työkalulla irti paikaltaan ja poistettiin pihdellä. Hampaanpoisto ei sattunut, mutta tunsin että jotain vedetään suustani. Inhottavinta oli ehkä poiston aikana kuuluva ääni, joka mielestäni muistutti hieman sitä ääntä mikä kuuluu, kun viinipullosta poistetaan korkki.

Sen jälkeen että hammas oli poistettu, sain suuhuni käärityn sideharsotaitoksen, sillä haavasta tuli jonkin verran verta. Ennen huoneesta poistumista, sain lääkäriltä vielä hoito-ohjeet, itseasiassa kahteen kertaan, sillä olin jännittänyt poistoa niin paljon, etten ensimmäisellä kertaa muistanut mitä hän oli sanonut.

Hammaslääkärikäyntini kesti kokonaisuudessaan vaivaiset kymmenen minuuttia, enkä poistuessani voinut käsittää, miksi olin pelännyt poistoa niin paljon.

Ennen kotiin lähtöää kävimme vielä Johnnyn kanssa apteekissa hakemassa hammaslääkärin määräämän antibioottisuojan, joka maksoi reilu 7€.

Bussipysäkillä huomasin, että puudutus sai ylähuuleni tekemään kummallista nykivää liikettä, mikä loi kasvoilleni kummallisen virneen. En pystynyt estämään nykimistä millään tavalla, ja aloin sen seurauksena hihittää ihan hirveästi. Lopulta ulvoimme molemmat naurusta vedet silmissä.


*Vasemmalla puolella kuva lounaastani poiston jälkeisenä päivänä
* Oikealla puolella lounaastani hampaan poistopäivänä. Smoothiessa pakastemansikkaa, banaania ja kreikkalaista jogurttia

c) Ensimmäisen vuorokauden aikana hampaanpoistosta ravinnon tulee olla viileää ja sosemaista, joten join sen päivän aikana pelkää smoothieta. Puutudutuksen vaikutus kestää 2-6 tuntia ja olin täysin valmistautunut siihen, että suutani alkaisi särkeä puudutuksen vaikutuksen hävitessä.  Tästä syystä, hoidin kaikki sen päivän "pakolliset" työt heti pois alta, kun pääsin kotiin.

Kipu ei kuitenkaan alkanut missään vaiheessa, eivätkä kasvoni turvonneet ollenkaan vaikka olin olettanut, että näin käy. Taisin ottaa illalla yhden Buranan (400mg) ennen nukkumaan menoa ja seuraavana aamuna toisen.
Vaikeinpana koin ehkä sen, ettei haavaa saa imeskellä eikä koskea. Kieli tuntuu automaattisesti menevän sinne missä hammas on aiemmin ollut ja koska haavasta tuli jonkin verran verta päivän mittaan, olisin kokoajan halunut imeä veren pois haavasta.

Tiivistetysti voisin siis todeta, että viisaudenhampaan poistoa on turha pelätä. Tiedän että poistosta liikkuu paljon pelottavia huhuja, mutta niitä on esimerkiksi täysin turha lähteä etsimään netistä. Ihmiset kirjoittavat oman kokemukseni mukaan usein herkemmin negatiivisista, kuin positiivisista kokemuksista. Jos siis surffailet netissä ja luet kauhutarinoita viisaudenhampaan poistosta, kannattaa muistaa, että niitä hyviä tarinoita on vähintään yhtä paljon. Ne eivät vain välttämättä päädy nettiin.

x: Nessa

2 kommenttia

  1. Tällaisia hyviä kokemuksia olisin itsekin halunnut lukea ennen omien viisureideni poistoa, jota pelkäsit ihan hulluna. Olin lykännyt toimenpidettä jo useamman vuoden, vaikka poisto on ilmeisesti sitä helpompaa mitä nuorempana se tehdään. Multa poistettiin toisen puolen ylä- ja alaviisurit samalla kerralla. Puudutuspiikit eivät olleet kovin paha, vähän tuntui. Valitettavasti hampaita sai jonkin aikaa irrottaa, eivät lähteneet helpolla. Ei kuitenkaan sattunut lainkaan, eikä äänet olleet niin pahoja kuin pelkäsin :D Ihan turhaan olin pelännyt tätä niin paljon, olisi vaan pitänyt heti mennä kun hammaslääkäri sitä suositteli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos että kommentoit ja raotit vähän omaa kokemustasi toimenpiteestä! :) Näinhän se on, mitä pidemmälle viisaudenhampaan poistoa siirtää, sitä suuremmaksi ja pelottavammaksi asiaksi se muodostuu omassa päässä. Olen samaa mieltä kanssasi siinä, että hammas kannattaa poistaa samantien kun siihen on mahdollisuus.

      Poista

Otan ilolla vastaan kommentteja kaikilta! :)