Näin valmistaudun tenttiin

-
Opinnoissani minun tulee jokaista kurssia kohden käydä läpi suuri määrä tekstiä.
Yhden kurssin tenttimateriaali saattaa ihan hyvin sisältää 700+ sivua tekstiä, ja silloin oikeanlainen lukutekniikka on avainasemassa.

Koska erilaisia lukutekniikoita epäilemättä on yhtä monta kuin lukijoita, on tärkeää kokeilla erilaisia menetelmiä, kunnes löytää sen parhaiten itselle sopivan.

Lukiossa minun oli tapa koluta kaikki tekstit läpi moneen kertaan. Ensin kertaalleen sen takia, että saisin käsityksen kokonaisuudesta, ja tämän jälkeen uudestaan korostuskynä kädessä. Minun oli myös tapana tehdä omia merkintöjä ja kirjoittaa avainsanoja jokaisen kappaleen jälkeen.

Yliopistoon päästyäni aloitin ensimmäisen jakson tentteihin lukemisen lukiossa opitulla tekniikalla. Huomasin kuitenkin hyvin pian, ettei näin perusteellinen pänttääminen enää ollut ihanteellinen uudessa opintopaikassa. Loppupeleissä tekniikkani menikin kokonaan uusiksi.


Tässä postauksessa tulen esittelemään teille tämänhetkistä lukutekniikkaani, toivon että siitä on hyötyä jollekin.

1) SISÄLLYSLUETTELO
Tämän kohdan tärkeyttä en pysty korostamaan kyllin. Sisällysluetteloa ei kannata ohittaa, sillä se kertoo paljon kirjan rakenteesta ja sisällöstä. Se auttaa myös hahmottamaan mikä kirjassa on tärkeää, ja mitkä ovat kirjan suuret kokonaisuudet. Sisällysluetteloon voi myös palata sen jälkeen että kirjan on kolunnut läpi, siitä löytyy tarvittavat avainsanat opitun kertaamiseen.

2) OSALLISTU LUENNOILLE JA KUUNTELE
Kun jaksaa osallistua luennoille, saa kuulla asiantuntijan kertomana mikä kurssisa on tärkeää. Joskus saattaa jopa päästä kurssista läpi pelkillä luentomuistiinpanoilla (itse en ole tätä kokeillut, mutta moni muu on).
Kun tietää mitä kurssilla painotetaan, on myös helpompaa valita kurssimateriaalista se olennainen. Koko kurssimateriaalin ehtii/pystyy nimittäin erittäin harvoin käymään läpi kokonaisuudessaan. Luentojen jälkeen kannattaa tarkistaa kirjojen sisällysluetteloista, mistä luennoilla käsitellyt aiheet löytyvät, ja niihin kohtiin kannattaa panostaa tenttiin lukiessa.

3) OPETTELE SUURET KOKONAISUUDET YKSITYISKOHTIEN SIJAAN
Yliopistotasolla kysellään hyvin harvoin yksityiskohtiin liittyviä kysymyksiä. Usein kysymykset saattavat olla hyvinkin laajoja, niissä toivotaan, että jokin alue/prosessi hallitaan alusta loppuun.

4) ÄLÄ ALOITA LUKEMISTA VIIME HETKELLÄ VAAN HYVISSÄ AJOIN
Itse aloitan tenttiin lukemisen noin kolme viikkoa ennen tenttiä. Lasken kuinka monta sivua minulla yhteensä on luettavaa ja jaan sivumäärän jäljellä olevien päivien määrällä. Usein jätän päivän (tai jos olen reipas kaksi) aikaa kertaamiseen ja epäselviksi jääneiden asioiden selvittelyyn.

5) NUKU, TAUOTA LUKEMISTA, SYÖ JA ULKOILE
Kun olo on levännyt, kylläinen ja levollinen, jaksaa paremmin lukea ja sisäistää sen mitä lukee.


Onko teillä jotain hyviä vinkkejä tenttiin/kokeeseen lukemiseen liittyen?

x: Nessa

14 kommenttia

 1. Mikä kone sulla on? :)

  VastaaPoista
 2. Teen melkein aina saman virheen eli käytän tota ensimmäistä lukutekniikkaa, joka ei olekaan yhtään tehokas. Aikaa ei yksinkertaisesti riitä jos yrittää lukea tekstit moneen kertaan läpi. Kiitos vinkeistä, täytyy kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän oikein hyvin miksi tuo ensimmäinen vaihtoehto vetää puoleensa! Kokeile ihmeessä, mulla noi vinkit on toimineet hyvin.:)

   Poista
 3. Tää oli kiinnostava postaus noin tulevaisuuden kannalta :)!

  VastaaPoista
 4. Itselläni lukutekniikan löytäminen on aina ollut haastavaa ja aivan ahdistaa ajatella edessä olevia kirjavuoria, kun edes yläasteen lyhyet koealueet eivät meinaa jäädä päähän. Erittäin hyvä postaus! :)

  Www.maijjuanniina.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maiju! :) Ikävä kuulla, että koulu aiheuttaa ahdistusta. Yläaste on omalla tavallaan tosi stressaavaa aikaa, ja muista myös itse stressanneeni kokeita silloin.
   Niistä selviää kun keskittyy yhteen koealueeseen kerrallaan, kaikkia aineita ei kannata opiskella samana päivänä - silloin asiat menee vain herkästi sekaisin päässä.
   Tsemppiä kokeisiin! :)

   Poista
 5. Tämä oli mukava postaus!
  Monet lukiolaiset tuntuvat yrittävävän lukea kirjan moneen kertaan. Itse olen huomannut kuitenkin, että yksi kerta riittää. Käytän myös paljon abikirjoja ihan tavallisiin kurssikokeisiin valmistautuessa (ei tarvitse lukea turhaan pitkäveteisiä "korulauseita" vaan saa suoraan keskeiset faktat).

  VastaaPoista
 6. Nyt oli kyllä hyvät vinkit! On jännä miten iso merkitys sisällysluettelolla on ja kuin paljon sen tarkastelu voi auttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sen opettelu on kyllä mua auttanut tosi paljon opinnoissa! Kiva kuulla, että tykkäsit vinkeistä! :)

   Poista
 7. Tää oli hyvä, kiitos! Harmikseni mulla jäi tentille nyt aikaa vaan pari viikkoa, mutta onneksi alkupään asiat ovat pikkaisen vaan 1. kurssin syventäviä asioita ja essee on jo tehty. Yritän silti oppia päähäni niin paljon asiaa kuin muistan, vaikka nyt ei enää haaveissa olekaan paras arvosana, vaan enemmänkin että menisi läpi. On tämä aika hurjaa töiden ohella, onneksi on syysloma aikaa lukea... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on hurjaa töiden ohella, jaksamista niihin!<3

   Poista

Otan ilolla vastaan kommentteja kaikilta! :)